Ciasto wielkanocna krówka

Ciasto wielkanocna krówka

4.3 198 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 7 godz.
20 kawałków

Składniki

  • orzechów włoskich, łuskanych, połówek
    70 g
Ciasto
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    170 g
  • cukru
    100 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do podsypania
    470 g
  • sody oczyszczonej
    1 płaska łyżeczka
  • jajko
    1
  • mleka
    40 g
  • miodu, płynnego
    40 g
Beza
  • białek
    6
  • cukru
    200 g
  • skrobi ziemniaczanej
    2 łyżeczki
Kremy
  • masy krówkowej (ok. 510 g), w temp. pokojowej, podzielonej na kawałki
    1 puszka
  • masła w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
    220 g
  • kakao naturalnego, niesłodzonego
    25 g
  • migdały, w płatkach do dekoracji
    rodzynki, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 391.7 kcal / 1638.9 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 20.4 g
Węglowodany 48 g
Błonnik 1.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...