Ciasto wielkanocna krówka
TM5 TM6

Ciasto wielkanocna krówka

4.3 (190 ocen)

Składniki

  • 70 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek

Ciasto

  • 170 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 470 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do podsypania
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 40 g mleka
  • 40 g miodu, płynnego

Beza

  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Kremy

  • 1 puszka masy krówkowej (ok. 510 g), w temp. pokojowej, podzielonej na kawałki
  • 220 g masła, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • migdały, w płatkach, do dekoracji
    lub rodzynki, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1638.9 kJ / 391.7 kcal
Białko
6 g
Węglowodany
48 g
Tłuszcz
20.4 g
Błonnik
1.3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy