Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
Ciasto
- 170 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 470 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do podsypania
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 40 g mleka
- 40 g miodu, płynnego
Beza
- 6 białek
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Kremy
- 1 puszka masy krówkowej (ok. 510 g), w temp. pokojowej, podzielonej na kawałki
- 220 g masła, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
migdały, w płatkach, do dekoracji
lub rodzynki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1638.9 kJ / 391.7 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 48 g
- Tłuszcz
- 20.4 g
- Błonnik
- 1.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Polano bożonarodzeniowe
45min
Przekładaniec na bogato
2h 35min
Kajmakowe ciasto na zimno z biszkoptami
2 Std. 30 Min
Ciasto makowa panienka
7 godz. 40 min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4h
Ciasto z trzech rodzajów czekolady
3 Std.
Ciasto Snikers
26 Std.
Sernik tiramisu
12 Std. 15 Min
Ciasto Rafaello
8 Std. 30 Min
Sernik gotowany
7 godz. 40 min
Sernik z ciastkami Oreo®
9h 30min
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6u. 50min