Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Solony sos karmelowy
-
250
g cukru
lub 250 g brązowego cukru - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 50 g octu, do Mycia Wstępnego
Lody
- ½ laski wanilii
- 600 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g cukru
- 6 żółtek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2034 kJ / 486 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 40 g
- Tłuszcz
- 33 g
- Błonnik
- 0 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kawowy sos karmelowy
45 min
Lody waniliowe
12h
Karmelowe toffi
2h
Jogurt waniliowy
12h 20min
Krówki toffi
2h
Orzeszki ziemne w karmelu
1 godz. 30 min
Krem karmelowy (dulce de leche)
1h 15min
Pitny jogurt stracciatella w naczyniu miksującym
12 godz. 10 min
Karmelowe toffi z migdałami i solą
1 godz. 45 min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 1300 g
20 min
Bezy klasyczne
3h 15min
Sos karmelowy
1 godz. 30 min