
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Solony sos karmelowy
-
250
g cukru
lub 250 g brązowego cukru - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 50 g octu, do Mycia Wstępnego
Lody
- ½ laski wanilii
- 600 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g cukru
- 6 żółtek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2034 kJ / 486 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 40 g
- Tłuszcz
- 33 g
- Błonnik
- 0 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Karmelowe toffi
2 Std.
Orzeszki ziemne w karmelu
1 Std. 30 Min
Pitny jogurt stracciatella w naczyniu miksującym
12 Std. 10 Min
Jogurt z mleka koziego
13hod. 15min
Lody z pasty z fasoli adzuki (anko)
10 Std. 10 Min
Karmelowy budyń
1 Std.
Jogurt naturalny na Varomie
12h
Bułki i knedel na parze
1 Std.
Sos karmelowy
1 Std. 30 Min
Krówki toffi
2 Std.
Orzechy włoskie w karmelu
1 Std. 30 Min
Lody waniliowe
12h