Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami

Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami

4.1 337 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 4 godz. 10 min
12 kawałków

Składniki

Kruche ciasto
  • cukru
    70 g
  • mąki pszennej razowej Melvit
    225 g
    225 g mąki orkiszowej, razowej, Melvit
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • proszku do pieczenia
    ¾ łyżeczki
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    150 g
  • jajko rozm. M
    1
  • dżemu z czarnej porzeczki kwaśnego
    3 łyżki
Czekoladowy krem mascarpone
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
    100 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    270 g
  • sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
    500 g
  • malin, świeżych
    250 g
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 434.6 kcal / 1819.5 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 34.2 g
Węglowodany 29 g
Błonnik 3.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...