Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami

Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami

4.1 338 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 4 godz. 10 min
12 kawałków

Składniki

Kruche ciasto
  • 70 g cukru
  • 225 g mąki pszennej razowej Melvit
    225 g mąki orkiszowej, razowej, Melvit
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko rozm. M
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki kwaśnego
Czekoladowy krem mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 270 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 500 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 250 g malin, świeżych
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 434.6 kcal / 1819.5 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 34.2 g
Węglowodany 29 g
Błonnik 3.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...