Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Char siu marinade
- 30 g piece fresh ginger, peeled
- 5 garlic cloves
- 60 g eschalots
- 2 tsp Chinese five spice
- 60 g hoi sin sauce
- ½ tsp ground white pepper
- 40 g water
- 30 g molasses
- 50 g Shaoxing wine
- 40 g dark soy sauce
- 1 tbsp tomato sauce
- 500 g boneless skinless pork belly, cut into 3-4 pieces
Buns
- 1 tbsp dried instant yeast
- 300 g plain flour
- 2 tsp baking powder
- 50 g cornflour
- 50 g caster sugar
- 180 g warm water
- 10 g vegetable oil
Char siu bao
- 2 tbsp cornflour
- 600 g water, plus extra as needed
- 3 spring onions/shallots, white and light green part only, cut into pieces (1 cm)
- 1 tbsp oyster sauce
- 1 tbsp dark soy sauce
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1162.4 kJ / 276.8 kcal
- Białko
- 14.2 g
- Węglowodany
- 33.9 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 563.1 mg
Alternatywne przepisy
Fresh pasta dough
1h
Steamed cabbage and pork dumplings
1h 35 min.
Steamed pork pancakes (Bianca Mazur)
28h 20 min
Pork gyoza with soy dipping sauce
1h
Xian rou bao zi (steamed pork buns)
2h 30min
Banh mi (Vietnamese sandwich)
4 Std. 35 Min
Char siew sauce
10min
Prawn wontons
2h
Bagels with bacon jam and egg
3sa 20 dk
Banh bao (steamed pork buns)
2h 45min
Pork belly ramen
4h 10min
Steamed pork buns (baozi)
2h 30min