![Char siu bao pork buns Char siu bao pork buns](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/D3FBF57A-3C72-4779-A982-5B1A9480372F/Derivates/DC99F59F-B029-4648-B2FA-92212E974FD0.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Char siu marinade
- 30 g piece fresh ginger, peeled
- 5 garlic cloves
- 60 g eschalots
- 2 tsp Chinese five spice
- 60 g hoi sin sauce
- ½ tsp ground white pepper
- 40 g water
- 30 g molasses
- 50 g Shaoxing wine
- 40 g dark soy sauce
- 1 tbsp tomato sauce
- 500 g boneless skinless pork belly, cut into 3-4 pieces
Buns
- 1 tbsp dried instant yeast
- 300 g plain flour
- 2 tsp baking powder
- 50 g cornflour
- 50 g caster sugar
- 180 g warm water
- 10 g vegetable oil
Char siu bao
- 2 tbsp cornflour
- 600 g water, plus extra as needed
- 3 spring onions/shallots, white and light green part only, cut into pieces (1 cm)
- 1 tbsp oyster sauce
- 1 tbsp dark soy sauce
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1162.4 kJ / 276.8 kcal
- Białko
- 14.2 g
- Węglowodany
- 33.9 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 563.1 mg
Alternatywne przepisy
Steamed pork buns (baozi)
2h 30min
Wonton soup
1h
Steamed cabbage and pork dumplings
1 Std. 35 Min
Focaccia
2h 5min
Banh bao (steamed pork buns)
2u. 45min
Cha gio (spring rolls)
55 Min
Wonton wrappers
55 Min
Dim sum 'Shao mai'
2h
Pork and coriander steamed dumplings (shumai)
1h
Teriyaki salmon bao
1 Std. 50 Min
Xian rou bao zi (steamed pork buns)
2h 30min
Beef buns
50 мин.