
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g mleka, plus dodatkowa ilość do posmarowania bułeczek
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 - 50 g cukru (patrz wskazówka)
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- masło, do natłuszczenia formy
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 652 kJ / 156 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 26 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 42 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tradycyjne bagietki
2h 30min
Słodkie weneckie bułki maślane
2 Std.
Bułki wrocławskie
2 Std.
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 Std. 10 Min
Bułki śniadaniowe
1 Std. 40 Min
Bułeczki mleczno-maślane
2h 55min
Bajgle z makiem
1 Std. 25 Min
Bułeczki jeżyki
2h 30min
Mleczny chleb (metoda Tangzhong)
2h 45min
Rogale śniadaniowe
2 Std. 10 Min
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2h 45min
Bułeczki drożdżowe z groszkami czekolady i piankami marshmallow
2h 30min