![Babka drożdżowa z lukrem Babka drożdżowa z lukrem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/28B937C7-8722-408A-87C2-ED55AEBE317E/Derivates/e416c13e-0327-4f1d-b06f-8585cbf7ef51.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 100 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 500 g mąki pszennej, plus dodatkowo 2 łyżki w razie potrzeby
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
- 125 g rodzynek
- masło, do natłuszczenia
Lukier
- 200 g cukru
- 30 g wody mineralnej, niegazowanej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1543.9 kJ / 369 kcal
- Białko
- 7.5 g
- Węglowodany
- 69.7 g
- Tłuszcz
- 7.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 116.6 mg
Alternatywne przepisy
Mazurek różany
1 Std. 40 Min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2 Std. 15 Min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6h
Wieniec z makiem i morelami
1 Std. 30 Min
Babka drożdżowa Panettone
3 Std.
Babka makowa
1 godz. 20 min
Babka "Trójniak"
1 godz. 35 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 Std. 5 Min
Keks
2h 30min
Szybki piernik
1 Std. 30 Min
Babka piaskowa "Fix"
1 Std. 30 Min
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1 Std. 30 Min