Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pasta frolla
- 320 g di farina tipo 00
- 120 g di zucchero
- ½ limone, preferibilmente biologico, la scorza (senza la parte bianca)
- 2 uova
- 1 tuorlo
- 2 pizzichi di sale
- farina tipo 00 q.b.
- 190 g di burro a pezzi
- 1 bustina di lievito in polvere per dolci
Crema al limone
- 1 limone, preferibilmente biologico
- 100 g di latte
- 15 g di farina tipo 00
- 3 tuorli
- 120 g di zucchero
- 100 g di panna (min. 30% di grassi) fredda
- 4 g di gelatina in fogli, ammollata in acqua fredda e strizzata
Bagna al limone
- 100 g di acqua
- 100 g di zucchero
- 1 limone, preferibilmente biologico, il succo spremuto fresco e filtrato
Terminare la preparazione
- zucchero a velo, a piacere
- Wartości odżywcze
- na 1 pezzo
- Kalorie
- 833.2 kJ / 199.1 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 26.7 g
- Tłuszcz
- 9.6 g
- Błonnik
- 0.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Limoncello
193 godz.
Chiacchiere
1h 35min
Liquore caffè mou
55min
Liquore al mandarino
360h
Profiteroles al limone
1h 45min
Berlingozzo
50min
Torta del cardinale
3 godz. 30 min
Crostata di frutta al San Marzano
1h
Tartufo al cioccolato
11h 20min
Torta ricotta e pistacchio
8 Std.
Cupolette al limone
9 Std.
Crostata limone e arancio al cioccolato bianco di Luca Montersino
55min