Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 1 egg
- 50 g caster sugar
- 120 g unsalted butter, cut into pieces
- 1 lime, zest only (no white pith)
- 220 g plain flour
Lime curd
- 120 g caster sugar
- 3 fresh limes, juice only (approx. 60 g)
- 1 tsp cornflour
- 60 g unsalted butter, cut into pieces
- 3 egg yolks
Meringue
- 2 egg whites, room temperature
- ¼ tsp cream of tartar
- ½ tsp vanilla bean paste
- 100 g icing sugar (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 1198.9 kJ / 285.5 kcal
- Białko
- 4.1 g
- Węglowodany
- 36.3 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 22.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pumpkin and blue cheese arancini with smoky yoghurt dressing
1h
Banoffee tartlets
1h 45min
Vanilla bean marshmallows
2h 15 min.
Lemon meringue pie
3 Std.
Profiteroles
2h
Sweet shortcrust pastry
1h 50 min.
Moscato panna cotta with pistachios
6h 25min
Crème brûlée
7h
Lemon or lime butter
15min
Prawn spring rolls with sweet and sour sauce
1h 20min
Pavlova
6 Std.
Buttermilk scones
35min