Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g dried red lentils
- 500 g water
- 1 tsp fine sea salt
- 1 tsp ground turmeric
- 1 pandan leaf, tied in a knot
- 60 g coconut cream
- 60 g oil
- ½ tsp mustard seeds
- ½ tsp cumin seeds
- ½ tsp fenugreek seeds
- 1 red onion, quartered
- 1 garlic clove
- 2 bird's eye chillies, fresh, deseeded if preferred
- 3 fresh curry leaves
- 1 tomato, diced (1 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1034 kJ / 246 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 4 g
Alternatywne przepisy
Tarka Dal
9 Std. 5 Min
Butternut Squash Masala Dosa
11h 30min
Aubergine, Coconut and Peanut Curry
25 min
Chapatis
1h 30min
Palak Paneer
45min
Aloo Gobi (Bombay Potatoes with Cauliflower)
50min
Chana Masala
45min
Moong Dhall (Green Peas Dhall)
40min
Coconut Dhal
20 min
Dal Makhani
9h 30min
Indian-spiced Roast Butternut and Chickpea Curry
45min
Coconut and Spinach Dahl
50min