![Jogurtowy placek ze śliwkami Jogurtowy placek ze śliwkami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/275bbe3c-53a6-4ef5-ba01-856d33486ea9/Derivates/64e57621-6289-4a4b-a2d1-d29b4105599b.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 50 g miodu płynnego
- 250 g jogurtu naturalnego gęstego, w temp. pokojowej
- 150 g oleju
- 15 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 300 g mąki pszennej
- 150 - 180 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia ciasta
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 400 - 450 g śliwek węgierek bez pestek, przekrojonych na pół
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 171.3 kcal / 716.9 kJ
- Białko
- 2.7 g
- Tłuszcz
- 8.6 g
- Węglowodany
- 21.9 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Sód
- 71.8 mg