Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 jajka, w temp. pokojowej
- 50 g miodu, płynnego
- 250 g jogurtu naturalnego, gęstego, w temp. pokojowej
- 150 g oleju
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 300 g mąki pszennej
- 150 - 180 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia ciasta
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 400 - 450 g śliwek węgierek, bez pestek, przekrojonych na pół
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 716.9 kJ / 171.3 kcal
- Białko
- 2.7 g
- Węglowodany
- 21.9 g
- Tłuszcz
- 8.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 71.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Placek z jabłkami i owsianą kruszonką
1h 35min
Ciasto twarogowe z agrestem
50min
Ciasto bananowo-kakaowe z orzechami
1h 10min
Ciasto bananowe z czekoladą
1h 35min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1h
Ciasto ucierane z owocami
1h
Ciasto piaskowe z jabłkami
1h 10min
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1h 10min
Ciasto muffinowe z truskawkami i migdałową kruszonką
1h
Szybkie ciasto ze śliwkami
1h 10min
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2u. 10min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2u. 10min