Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasteczka maślane
- 170 g cukru
- 340 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 170 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru, Dr. Oetker®
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dr. Oetker®
- 1 szczypta soli
Lukier królewski i dekoracja
- 300 g cukru
- 1 białko
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- pisaki cukrowe, kolorowe, Dr. Oetker® lub pisaki żelowe np. złoty i srebrny, Dr. Oetker®
- posypka cukrowa np. Biała Fantazja lub Super Bohater, Dr. Oetker®
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 531 kJ / 127 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 60 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Lukier
2h
Pierniczki alpejskie
25h 25 min
Szwedzkie pierniczki
1h 30min
Czekoladowe muffinki
35min
Amerykańskie pączki "donuts"
2h 45min
Domek z piernika
5 Std. 30 Min
Wielkanocne babeczki „owieczki”
1h 45min
Małe domki z piernika na kubek
5 Std. 30 Min
Ciastka „kwiatki” na patyku
2sa 5 dk
Czekoladki z orzechami
1h 30min
Lizaki bezowe choinki
3h 40 min.
Krwawe paluchy wiedźmy
4h 10min