![Weizen-Roggen-Brot aus dem Römertopf Weizen-Roggen-Brot aus dem Römertopf](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/420EE66B-AAF9-46E9-8CD4-38E49CF5D0A8/Derivates/F6D44441-653F-481D-9418-1047F7D626DE.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 550 g Wasser und etwas mehr zum Wässern des Römertopfs
- Butter zum Einfetten
- 400 g Weizen
- 250 g Roggen
- 100 g Sonnenblumenkerne
- 1 Pck. Sauerteig (75 g), z.B. von Seitenbacher
- ½ Würfel Hefe (20 g)
- 30 g Balsamico, dunkel
- 2 geh. TL Salz
- 1 TL Honig
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 650 kJ / 183 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 24 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Błonnik
- 5.5 g
Alternatywne przepisy
Dunkles Landbrot
4 Std.
Weizen-Dinkel-Brot
1 godz. 30 min
Dunkles Landbrot
3h
Hafer-Körner-Brot
11h 40min
Sesambrot
2 Std.
Roggen-Malzbier-Brot
2h 20 min
Dinkel-Malz-Brot
1h 40 min.
Bürgermeisterbrot (Dinkel-Buchweizen-Brot)
1 godz. 30 min
Prötzeler Roggenbrot
1h 20 min.
Skandinavisches Roggenbrot
27 Std.
Sportler-Brot
3h 50min
Roggenbrot mit Sonnenblumenkernen
1h 50min