Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 Vanilleschote, davon das Mark ausgekratzt
- 400 g Mehl und etwas mehr zum Ausstäuben und Bearbeiten
- 200 g Butter, kalt, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 1 TL Salz
- 1 Ei (Kl. M)
- 30 g Wasser, eiskalt
- 1000 g Birnen, geschält, geviertelt, entkernt
- 30 g Zitronensaft
- 250 g Preiselbeerkompott
- 30 g Rohrzucker, brauner
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1180 kJ / 282 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 13 g
Alternatywne przepisy
Käsekuchen
1h 30min
Apfelkuchen
1 godz.
Lombardische Aprikosentarte
1 Std. 15 Min
Butterkuchen mit Mohn
4h
Hefe-Früchte-Gugelhupf
2h 30min
Mohn-Birnen-Kuchen
3h
Aprikosengugelhupf
2 Std.
Mohn-Preiselbeer-Kuchen
1h 40min
Pflaumen-Birnen-Tarte
1 godz.
Kirsch-Orangen-Kuchen
1 Std. 15 Min
Birnen-Gewürz-Kuchen
1sa 10 dk
Aprikosen-Schmand-Tarte
1sa 10 dk