Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g fresh okra, stem ends removed
- 3 tbsp white vinegar
- 4 garlic cloves
- 200 g onions, cut into quarters
- 10 sprigs fresh coriander, roughly chopped (opcjonalnie)
- 60 g olive oil
- 300 g beef, cut into cubes (3 cm)
- 1 tsp salt, adjust to taste
- 1 pinch freshly ground pepper
- 500 g canned chopped tomatoes
- 70 g tomato purée (concentrated)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1556 kJ / 372 kcal
- Białko
- 24.2 g
- Węglowodany
- 29.2 g
- Tłuszcz
- 17.6 g
Alternatywne przepisy
Bamia (okra and meat stew)
55 dk
Sweet cheese pastry (knafeh)
3 Std.
Stuffed semolina cookies (ma'amoul)
4u.
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2 godz.
Aubergine dip (moutabal/baba ganoush)
1 godz. 10 min
Garlic dip (toum)
15 min
Salmon kabsa
35min
Fish tagine with tahini
1 godz. 15 min
Red lentil soup with cumin
55 dk
Arseeyah
50 min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1 godz. 30 min
Yoghurt soup with meat dumplings (Shish barak)
2h 30min