![Lotus Leaf Glutinous Rice Lotus Leaf Glutinous Rice](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/9FC78BF6-EF84-4EA9-8E42-3311AE8FA327/Derivates/0ce93680-9402-4836-978b-58110793633f.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g fresh ginger
- 150 g chicken thigh, with skin, boneless, cut in cubes (2 cm)
- 3 tbsp light soy sauce
- 1 tsp dark soy sauce
- ¼ tsp sesame oil
- 1 tsp Chinese rice wine (Shaoxing Hua Tiao)
- 2100 g water
- 300 g glutinous rice, soaked for 2 hours, rinsed
- ¼ tsp salt
- 1 tsp sugar
- 1 pinch white pepper powder
- 2 garlic cloves
- 30 g shallots
- 40 g cooking oil, plus extra for greasing
- 10 g dried shrimp, rinsed
- 100 g Chinese sausages (approx 2 sausages), cut in slices (0.2 cm)
- 15 g Chinese dried mushrooms, soaked to soften, cut in halves
- 2 lotus leaves, soaked in hot water to soften, stem removed, cut in halves
- 2 salted egg yolks, cut in halves (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1887 kJ / 451 kcal
- Białko
- 24.7 g
- Węglowodany
- 72.3 g
- Tłuszcz
- 5.6 g
- Błonnik
- 3.6 g
Alternatywne przepisy
Shallot Oil
25 Min
Stir Fried Prawns with Soy Sauce
35 Min
Salted Fish Pork Belly
30min
Teochew Yam Paste with Gingko (Onee)
20p
Mock Fin Soup
35 Min
Fresh Prawn Paste
1 Std. 20 Min
Authentic Meat Floss
1 Std. 40 Min
Ginseng Wolfberry Bird's Nest
1 godz. 5 min
Red Date Longan Peach Gum Dessert
1 godz. 5 min
Hong Kong Bakery Butter Cookies
1h 30min
Chilli Vinegar Pork Trotter Stew
2 Std. 25 Min
Ginger Pork
25 Min