
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g wody
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 120 g kapusty włoskiej bez twardych części, pokrojonej na ok. 2,5 cm kawałki
- 40 g marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 2 cm)
- 70 g cukinii pokrojonej w ok. 1,5 cm kostkę
- 35 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 10 g masła
- 100 g białego wina, wytrawnego
-
500
g omułków, świeżych, oczyszczonych
lub 500 g omułków, mrożonych, oczyszczonych uprzednio rozmrożonych - 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej tylko liście, posiekanej
- 1 szczypta szafranu, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu białego, mielonego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 opakowania ciasta francuskiego (o wym. 40 x 23 cm)
- 1 białko roztrzepane, do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 245 kcal / 1029 kJ
- Białko
- 14.9 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Węglowodany
- 17.6 g
- Błonnik
- 0.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierożki shaomai
2 godz.
Zupa selerowa aksamitna
25 min
Gołąbki z dorszem
1 godz. 20 min
Zupa pomidorowa z ciecierzycą i kaftami
45 min
Zupa bouillabaisse z sosem rouille
1 godz. 10 min
Zapiekane pomidory faszerowane kaszą gryczaną
1 godz. 10 min
Grzybowa bruschetta z jesiennymi warzywami
20 godz.
Minizapiekanki z owocami morza (bez laktozy)
1 godz. 35 min
Purée z kapusty i kasztanów
35 min
Zupa warzywna i jajka w kokilkach ze szpinakiem
1 godz.
Parfait z pestek dyni
6 godz. 25 min
Barszcz czerwony, ziołowe kluski
1 godz. 10 min