Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g wody
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 120 g kapusty włoskiej, bez twardych części, pokrojonej na ok. 2,5 cm kawałki
- 40 g marchewki, pokrojonej w słupki (0,5 x 2 cm)
- 70 g cukinii, pokrojonej w ok. 1,5 cm kostkę
- 35 g szalotki, przekrojonej na pół
- 10 g masła
- 100 g białego wytrawnego wina
- 500 g omułków, świeżych, oczyszczonych
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekanej
- 1 szczypta szafranu, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu białego, mielonego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 opakowania ciasta francuskiego (o wym. 40 x 23 cm)
- 1 białko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1029 kJ / 245 kcal
- Białko
- 14.9 g
- Węglowodany
- 17.6 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 0.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kotlety z jagnięciny z chimichurri i sałatką
2h
Forszmak klasyczny
1h 35 min
Terrina z ziołową polentą
1h 50min
Meksykański twarożek wiejski
1h 20min
Pieczone brzoskwinie z bezą
40 min
Sałatka z białą fasolą, jajkami i małżami
2h 20min
Sałatka z owocami morza i sosem porowym
1h 20min
Sałatka z kalafiorem romanesco, gruszką i serem roquefort
25 min
Pasztet z brukwi
2 godz. 5 min
Ajo blanco - andaluzyjska zimna zupa migdałowo-czosnkowa
1h 5min
Peruwiańskie ceviche
1 Std. 15 Min
Sałatka z czerwonej kapusty, komosy ryżowej i wegetariańskich kiełbas
35 min