Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Teig
- 1 Zitrone, Bio, 2 Streifen Schale dünn abgeschält (à 1 x 4 cm), Saft ausgepresst (30 g)
- 150 g Zucker
- ½ Vanilleschote, in Stücken (1 cm)
- 1 Ei (Kl. M)
- 450 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- 3 TL Weinstein-Backpulver
- 300 g Butter, kalt, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 1 Prise Salz
- 60 g Sultaninen
- 6 EL Rum
Apfelfüllung und Fertigstellung
- 60 g Zucker
- ½ TL Zimt
- 1 EL Speisestärke
- 1200 g Äpfel (z.B. Elstar), geviertelt, entkernt
- 2 TL Wasser
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 2113 kJ / 505 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 65 g
- Tłuszcz
- 22 g
Alternatywne przepisy
Gedeckter Apfelkuchen
1h 30min
Apfeltorte mit Florentiner-Deckel
4 godz.
Versunkener Apfel-Zwieback-Kuchen
3 Std.
Pflaumenkuchen mit Zimt-Streusel
2 godz. 30 min
Gigantischer Apfelkuchen
1h 30min
Tortenboden
45min
Käsesahnetorte mit Mango
8 Std.
Kirsch-Streusel-Kuchen
2 godz. 5 min
Marmor-Gugelhupf
3 Std.
Apfelkuchen satt
1h 30min
Käsekuchen
4h 30min
Elsässer Apfelkuchen
5h 10min