![Czorne kluski Czorne kluski](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/cb4f488e-d86d-4367-bb7d-e82ef80a712b/Derivates/28d8df4a-c56f-4911-951c-2216b24f4f8f.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
- 500 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych poprzedniego dnia, ostudzonych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania
- 120 g skrobi ziemniaczanej
- mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu i rąk
- woda, do gotowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1283.7 kJ / 306.8 kcal
- Białko
- 5.1 g
- Węglowodany
- 71.2 g
- Tłuszcz
- 0.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 744.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pyzy z mięsem
1 Std. 20 Min
Forszmak klasyczny
1 Std. 35 Min
Karbinadle z żymłą
35 Min
Knedle bawarskie
1 Std.
Chłopskie placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
1 Std. 20 Min
Kluski scykane (hałuski)
45 Min
Wodzionka
25min
Bryjka jęczmienna z boczkiem i cebulą
50 分钟
Kulki rybne w marynacie
26 godz. 20 min
Kluski kładzione
15min
Kluski śląskie
30min
Modro kapusta
45 Min