Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
- 5 g liści bazylii, świeżych
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 krople sosu Tabasco® (opcjonalnie)
- 250 g wody, mineralnej, niegazowanej, schłodzonej
- Wartości odżywcze
- na 1 szklankę
- Kalorie
- 254 kJ / 61 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 3.8 g
- Tłuszcz
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1h 15min
Dżem brzoskwiniowy z syropem z kwiatów czarnego bzu
25min
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50min
Sok pomidorowy
20 Min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1h
Sok pomidorowy
15 Min
Relish z zielonych pomidorów
55 Min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10min
Konfitura brzoskwiniowo-żurawinowa
1u. 25min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 Min
Dżem gruszkowy z imbirem i rozmarynem
1h 15min
Sok z ciemnych winogron
40 min