Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
La pâte brisée
- 150 g de farine de blé
- 75 g de beurre demi-sel, coupé en morceaux
- 3 c. à soupe de sucre vanillé maison
- 50 g d'eau
La garniture aux abricots
- 80 g de cassonade
- 1 branche de romarin frais, équeutée (5 cm env.)
- 20 g de jus de citron
- 80 g d'amandes en poudre
- 30 g de crème fraîche épaisse, 40% m.g. min.
- 15 abricots frais, coupés en deux et dénoyautés
- 30 g de beurre doux, coupé en petits morceaux
- 30 g d'amandes effilées
- Wartości odżywcze
- na 1 part
- Kalorie
- 1520 kJ / 363 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 41 g
- Tłuszcz
- 19.9 g
- Błonnik
- 4.8 g
Alternatywne przepisy
Clafoutis abricot-romarin
55 min
Clafoutis aux abricots et aux amandes
55 min
Tarte abricot-framboise
1h 15min
Tarte aux prunes et aux noisettes
2h 15 min
Tarte aux myrtilles
2 godz. 30 min
Cuajada aux abricots
50min
Tarte aux mirabelles
50min
Clafoutis aux pêches et gingembre frais
1 Std. 10 Min
Gâteau aux abricots et aux amandes
50min
Tarte aux figues, amandes et romarin
2 Std. 5 Min
Tarte amandine aux mirabelles
1h 30 min
Clafoutis aux abricots
55 min