
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Klopsy
- 4 filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 250 g mięsa wieprzowego np. z szynki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 250 g mięsa wołowego np. z udźca, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 25 g bułki tartej
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 700 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona - 700 g ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
Sos śmietanowo-kaparowy
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 15 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka musztardy
- 25 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 żółtko
- 30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 591.5 kcal / 2475 kJ
- Białko
- 33.8 g
- Tłuszcz
- 29.9 g
- Węglowodany
- 45.6 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.4 g
- Sód
- 1554.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mięsne medaliony z mięsa mielonego z sosem koperkowym
1 godz. 50 min
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
30 min
Pulpety z wołowiny i kiełbasy wieprzowej
45 min
Barszcz czerwony z mięsem
1 godz. 5 min
Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym
45 min
Knelki z piersi kurczaka
1 godz. 20 min
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
1 godz. 35 min
Pulpety, o rety! Beaty Dobroszek-Trzebskiej
1 godz. 10 min
Potrawka z kurczaka i jesiennych warzyw
1 godz. 10 min
Sos cebulowy (sos soubise)
30 min
Klopsy z seitana z sosem kaparowym
1 godz. 30 min
Pulpety perłowe z ryżem
2 godz.