Klopsy królewieckie

Klopsy królewieckie

4.1 26 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

Klopsy
  • 4 filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 250 g mięsa wieprzowego np. z szynki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 250 g mięsa wołowego np. z udźca, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • 25 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 700 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 700 g ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
Sos śmietanowo-kaparowy
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 15 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 żółtko
  • 30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 591.5 kcal / 2475 kJ
Białko 33.8 g
Tłuszcz 29.9 g
Węglowodany 45.6 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 13.4 g
Sód 1554.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...