Wersje kompatybilne
Gratin dauphinois comme un tiramisu - Christophe Aribert
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
La préparation
- 2 gousses d'ail, coupées en deux
-
2
fleurs de macis (voir "Conseil(s)")
lub 2 pincées de noix de muscade fraîchement râpée - 4 pincées de fleur de sel, à ajuster en fonction des goûts
- 510 g de pommes de terre bio et leurs épluchures (3 belles pommes de terre)
- 250 g de lait
- 200 g de crème liquide, 30% m.g. min.
Le dressage
- 4 pincées de poivre moulu, à ajuster en fonction des goûts
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1216 kJ / 290 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 18.5 g
- Błonnik
- 2.3 g
Alternatywne przepisy
Béchamel au fromage
25 min
Blinis de champignons, sauce citron-ciboulette
1h 15min
Chantilly au chèvre sucrée
10min
Crème brûlée à l’abondance
3h
Crêpes suzette
35 min
Légumes grillés en corolles
1h
Escalopes de foie gras panées aux kumquats
35 min
Œuf florentin revisité à l'italienne (Zone 2)
2h
Faisselle de chèvre au pesto d'herbes sucré
1h 15min
Hamburgers normands
4h 20min
Quiche oignon-artichaut
1h 35 min.
Ile flottante printanière et son cœur au trésor (Zone 4)
1 godz. 45 min