![Pastiera napoletana Pastiera napoletana](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/104342d064df6badbc3d122a2bed4526/Derivates/5beab20d2de142ddc8816e02a9a4638b50ebe0da.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pasta frolla
- 150 g di zucchero
- 1 limone, preferibilmente biologico, la scorza (senza la parte bianca)
- 1 stecca di vaniglia, i semini estratti
- 1 uovo
- 2 tuorli
- 170 g di strutto
- 350 g di farina tipo 00
- 1 pizzico di sale
Ricotta dolce
- 350 g di ricotta di pecora fresca, sgocciolata dal siero
- 300 g di zucchero
Grano aromatizzato
- 300 g di grano cotto per pastiera
- 25 g di burro
- 200 g di latte intero
- 1 cucchiaio di acqua millefiori
- 1 arancia, preferibilmente biologica, la scorza (senza la parte bianca)
- 1 limone, preferibilmente biologico, la scorza (senza la parte bianca)
Ripieno
- 3 uova
- 2 tuorli
- 80 g di frutta mista candita a pezzetti (vedere consiglio 1)
Terminare la preparazione
- 10 g di burro
- 1 - 2 cucchiai di farina tipo 00
- zucchero a velo, a piacere
- Wartości odżywcze
- na 1 fetta
- Kalorie
- 1661 kJ / 397 kcal
- Białko
- 8.3 g
- Węglowodany
- 54.4 g
- Tłuszcz
- 17.8 g
- Błonnik
- 0.9 g
Alternatywne przepisy
Zeppole di San Giuseppe
1h 50 min
Casatiello sugna e pepe
2h 30min
Torta Babà napoletana
8h
Roccocò
2 Std.
Casatiello dolce (con lievito madre)
19 Std.
Ziti spezzati con ragù genovese
3h
Sfogliatelle frolle
2h 30min
Pizza di scarola
3h 30min
Struffoli di Natale (TM6)
1 godz.
Struffoli
1 godz.
Pastiera fiori d'arancio
12h
Migliaccio
1 Std. 30 Min