![Barszcz czerwony z mięsem Barszcz czerwony z mięsem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/29A85B0D-C030-4D60-88A0-01B9366A734D/Derivates/D4C02FF7-EE53-4A07-ABAC-45C92BB03FEE.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 80 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 30 g pora, pokrojonego na kawałki
- 150 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 100 g szynki, wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 250 g mięsa wołowego, bez ścięgien i białych błonek, np. pręgi lub udźca, pokrojonego w 5-7 mm plastry
- 200 g białej kapusty, pokrojonej w 2 mm paski
- 800 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 łyżki octu, spirytusowego, 10%
- 1 łyżeczka cukru
- 6 łyżek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 866 kJ / 207 kcal
- Białko
- 13.8 g
- Węglowodany
- 18.7 g
- Tłuszcz
- 10.5 g
- Błonnik
- 4.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa jarzynowa z klopsikami z cielęciny
1h 45min
Klopsy królewieckie
2h 10 min
Barszcz biały wielkanocny
1h 10min
Krupnik z grzybami
45 Min
Zupa grzybowa z pęczakiem
1h 10min
Kapuśniak zabielany z ziemniakami
1 Std.
Zupa ogórkowa
30 Min
Krupnik na cielęcinie z kaszą jaglaną
1 Std. 15 Min
Barszcz do pasztecików
2 godz. 5 min
Barszcz ukraiński
1 Std. 35 Min
Zupa grzybowa
1 Std. 15 Min
Kapuśniak kaszubski
45 Min