
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 30 g pora pokrojonego na kawałki
- 150 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 100 g szynki wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 250 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, np. pręgi lub udźca, pokrojonego w 5-7 mm plastry
- 200 g białej kapusty pokrojonej w 2 mm paski
- 800 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona - 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 łyżki octu spirytusowego, 10%
- 1 łyżeczka cukru
- 6 łyżek kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 207 kcal / 866 kJ
- Białko
- 13.8 g
- Tłuszcz
- 10.5 g
- Węglowodany
- 18.7 g
- Błonnik
- 4.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegetariański kapuśniak z białej kapusty
40 min
Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem
15 godz. 10 min
Zupa jarzynowa z klopsikami z cielęciny
1 godz. 45 min
Kapuśniak zabielany z ziemniakami
1 godz.
Krupnik z grzybami
45 min
Zupa kalafiorowa
30 min
Zupa pomidorowa z makaronem (dla dzieci)
25 min
Barszcz biały wielkanocny
1 godz. 10 min
Zupa z wiosennych warzyw
35 min
Barszcz ukraiński
1 godz. 35 min
Zupa ogórkowa
30 min
Zupa grzybowa
1 godz. 15 min