Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód
- 200 g herbatników
- 90 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Pierwsza warstwa
- 300 g mleka
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 jajka
-
50
g skrobi kukurydzianej
lub 50 g skrobi ziemniaczanej - 100 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Druga warstwa
- 300 g śmietany, 36% tłuszczu
- 250 g serka kremowego, np. Philadelphia®, podzielonego na kawałki
- 100 g miodu, płynnego
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- woda, ilość do namoczenia żelatyny
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego, ilość do dekoracji
- 8 - 10 orzechów włoskich, łuskanych, połówek, ilość do dekoracji
- 1 - 2 laski cynamonu, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1974.1 kJ / 471.5 kcal
- Białko
- 9.2 g
- Węglowodany
- 36.7 g
- Tłuszcz
- 32.6 g
- Błonnik
- 0.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Deser kokosowo-pistacjowy
1h 5min
Fondue sernikowo-czekoladowe z herbatnikami
25min
Limonkowe ciasto na zimno
2h 50min
Budyniowe ciasto na zimno z herbatnikami i czekoladową śmietaną
4 Std. 30 Min
Ciasto z kaszą manną i polewą czekoladową ze śliwkami
2h
Ciasto na zimno z białą czekoladą
9 godz. 5 min
Ciasto ananasowe bez pieczenia
6 Std. 30 Min
Kajmakowe ciasto na zimno z biszkoptami
2h 30 min.
Ciasto z trzech rodzajów czekolady
3 Std.
Sernik kokosowo-czekoladowy
10h 25min
Sernik jogurtowy
8h
Sernik bananowy
7h 55min