Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 - 3 fresh long green chillies, trimmed and cut into halves, deseeded if preferred
- 240 g fresh baby spinach leaves
- 10 sprigs fresh coriander, leaves and stalks
- 40 g ghee (see Tips)
- 1 tsp fenugreek seeds
- 400 g brown onion, cut into quarters
- 2 tbsp garlic paste (see Tips)
- 1 tbsp ginger paste (see Tips)
- 1 tbsp ground cumin
- 1 tbsp ground coriander
- 1 tbsp garam masala (see Tips)
- 1 tsp Kashmiri chilli powder
- 300 g canned chopped tomatoes
- 800 g boneless lamb shoulder, cut into cubes (3 cm)
- 1 tsp salt, to taste
- ½ tsp ground black pepper, to taste
- 1 lime, juice only
- 2 - 3 tbsp natural yoghurt
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2349.8 kJ / 559.3 kcal
- Białko
- 32.5 g
- Węglowodany
- 8.5 g
- Tłuszcz
- 43.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.4 g
- Błonnik
- 8.4 g
- Sód
- 606.8 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1 Std. 10 Min
Lamb korma
4h
Sri Lankan red beef curry
1h 40 min
Beef madras
1h 30 min
Pork vindaloo
2h 20min
Thai red chicken curry
30 min
Rogan josh
1 Std. 35 Min
Chicken korma
45 min
Bhuna gosht
1h 20 min
Kuruma iraichchi with coconut roti
1h 40 min
Tandoori paste
5 Min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15min