Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masala paste
- 1 tbsp coconut oil
- 50 g fresh coconut flesh (see Tips)
- 1 tbsp coriander seeds
- 2 - 4 dried chillies (Kashmiri chillies or long red chillies)
- ½ tsp fennel seeds
- 4 whole cloves
- 1 tsp salt
- 10 fresh curry leaves
- 1 tsp ground cinnamon
Lamb
- 1 tbsp coconut oil
- 2 brown onions, cut into halves
- 1 tbsp ginger paste (see Tips)
- 1 tbsp garlic paste (see Tips)
- ½ tsp ground turmeric
- 1 tbsp Kashmiri chilli powder
- 1 tbsp ground coriander
- 1 fresh tomato (approx. 80 g), cut into quarters
- 1 tsp salt
- 800 g boneless lamb shoulder, cut into pieces (approx. 3-4 cm) (see Tips)
- 150 g coconut milk
- 250 g potatoes, cut into pieces (2 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2999.3 kJ / 714 kcal
- Białko
- 56.4 g
- Węglowodany
- 15.2 g
- Tłuszcz
- 45.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 24 g
- Błonnik
- 11.7 g
- Sód
- 1470.9 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1h 10min
Beef rendang
1 Std. 55 Min
Thai green chicken curry
30 min
Lamb saag
1h 30min
Lamb korma
4 Std.
Sri Lankan red beef curry
1h 40min
Beef madras
1h 30min
Pork vindaloo
2h 20min
Rogan josh
1 godz. 35 min
Chicken korma
45 min
Kuruma iraichchi with coconut roti
1h 40min
Murgh makhani (Butter chicken)
1 Std. 15 Min