![Beetroot hummus Beetroot hummus](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/067DD6E2-8A43-4FCE-83D1-5E9F066CDA4F/Derivates/28ED8AE2-F9D4-4F61-A8B5-AC8106D84EB7.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Hummus
- 2 garlic cloves
- 200 g canned chickpeas, drained
- 300 g beetroot, cooked
- 30 g lemon juice, freshly squeezed
-
50
g tahini (see tip)
lub 50 g toasted sesame seeds - 1 tsp fine salt
- 50 g extra virgin olive oil
- 1 pinch curry powder
- 1 pinch ground cumin
Presentation
- 24 Belgian endive leaves (approx. 2-3 heads)
- 200 g beetroot, cooked and cut into very thin slices
- 1 dash extra virgin olive oil
- 1 tsp freshly ground black pepper
- 1 tbsp toasted sesame seeds
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 502 kJ / 120 kcal
- Białko
- 3.7 g
- Węglowodany
- 9.7 g
- Tłuszcz
- 7.35 g
- Błonnik
- 3.6 g