Shakshuka

Shakshuka

4.8 289 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
4 portions

Składniki

  • caraway seeds
    2 tsp
  • cumin seeds
    2 tsp
    ¾ tsp ground cumin
  • smoked paprika
    1 tsp
  • ground black pepper
    1 tsp
  • ground turmeric
    ½ tsp
  • dried oregano
    ½ tsp
  • fine sea salt
    1 ½ tsp
  • garlic cloves
    3
  • long red chilli halved, deseeded if desired, to taste
    ½ - 1
  • onions quartered
    150 g
  • olive oil
    40 g
  • tinned chopped tomatoes (2 x 400 g tins)
    800 g
  • tomato purée
    30 g
  • honey
    20 g
  • red wine vinegar
    20 g
    cider vinegar
  • fresh spinach leaves (e.g. or kale, Swiss chard), roughly torn
    30 g
  • fresh basil leaves roughly torn, to taste
    3 - 4
  • medium eggs
    8
  • feta cheese crumbled, to taste
    80 - 100 g
  • crusty bread for serving

Wartości odżywcze na 1 portion

Kalorie 404.5 kcal / 1692.3 kJ
Białko 21.3 g
Tłuszcz 26.8 g
Węglowodany 21.6 g
Błonnik 4.6 g
Tłuszcz nasycony 8.4 g
Sód 1279.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...