Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Vorbereitung
- 300 g Kletzen (Dörrbirnen)
- 600 g Wasser
Nudelteig
- 400 g Weizenmehl, griffig, etwas mehr zum Bemehlen
- 20 g Sonnenblumenöl
- 2 Eier
- 2 TL Zitronenschale, gerieben
- ½ TL Salz
Fülle
- 100 g Zucker
- 2 EL Semmelbrösel
- ½ TL Zimt, gemahlen
- ¼ TL Nelken, gemahlen
- 1 Prise Salz
- ½ Zitrone, Saft gepresst
- 300 g Bröseltopfen
Fertigstellung
- 500 g Wasser
- ½ TL Salz
- 150 g Butter, etwas mehr zum Einfetten
- Weizenmehl, griffig, für die Arbeitsfläche
- ½ TL Zimt, gemahlen
- rote Ribisel, zum Garnieren
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 3047 kJ / 728 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 101 g
- Tłuszcz
- 29 g
- Błonnik
- 10.3 g
Alternatywne przepisy
Preiselbeerkonfitüre
20 min
Ritschert
1 Std.
Topfenmäuse
1 Std.
Moosbeer-Kokos-Nocken
35 min
Tiroler Kirchtagskrapfen (Pechmandl-Tascherln)
1h 10 min
Kärntner Reindling mit Vanillepudding
2u. 45min
Hasenöhrl
1 Std.
Zuckerreinkerl
2 Std. 50 Min
Kärntner Kasnudln
1 Std. 45 Min
Kärntner Reindling
2 godz. 40 min
Tiroler Kiachl mit Preiselbeerkompott
1h 20 min
Kärntner Kasnudeln
1 Std. 45 Min