![Kärntner Kletzennudeln Kärntner Kletzennudeln](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/4573D3A8-FF43-42E1-889F-D765A914B7A7/Derivates/466F1BC2-293B-4DD5-8AB0-06EC321A1C92.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Vorbereitung
- 300 g Kletzen (Dörrbirnen)
- 600 g Wasser
Nudelteig
- 400 g Weizenmehl, griffig, etwas mehr zum Bemehlen
- 20 g Sonnenblumenöl
- 2 Eier
- 2 TL Zitronenschale, gerieben
- ½ TL Salz
Fülle
- 100 g Zucker
- 2 EL Semmelbrösel
- ½ TL Zimt, gemahlen
- ¼ TL Nelken, gemahlen
- 1 Prise Salz
- ½ Zitrone, Saft gepresst
- 300 g Bröseltopfen
Fertigstellung
- 500 g Wasser
- ½ TL Salz
- 150 g Butter, etwas mehr zum Einfetten
- Weizenmehl, griffig, für die Arbeitsfläche
- ½ TL Zimt, gemahlen
- rote Ribisel, zum Garnieren
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 3047 kJ / 728 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 101 g
- Tłuszcz
- 29 g
- Błonnik
- 10.3 g
Alternatywne przepisy
Marillenknödel
1h 15min
Pflaumenstrudel mit Streuseln
1 godz. 45 min
Zwetschkenknödel mit Butterbröseln
1h
Tiroler Kiachl mit Preiselbeerkompott
1 godz. 20 min
Kärntner Reindling mit Vanillepudding
2h 45min
Leberreis
35min
Kärntner Kasnudln
1 godz. 45 min
Kärntner Kasnudeln
1 godz. 45 min
Topfenstrudel
2 godz. 10 min
Apfelstrudel
1 godz. 20 min
Buchteln mit Vanillesauce
1 Std. 40 Min
Kärntner Reindling
2 Std. 40 Min