Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 110 g mleka
- 65 g oleju
- 25 g wody
- 40 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 70 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 580 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 ½ łyżeczki anyżu, mielonego
- 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
-
1
opakowanie suchych drożdży (8 g)
lub 25 g świeżych drożdży, pokruszonych - 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania drożdżówek
Dekoracja
- masło, roztopione, do posmarowania drożdżówek
- cukier, drobny, do obtoczenia drożdżówek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1269.8 kJ / 303.5 kcal
- Białko
- 7.4 g
- Węglowodany
- 44 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.6 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 193.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kruche ciastka serowe z kminkiem i sezamem
1h 30min
Torcik matcha Julity Zarosińskiej
5h
Portugalski placek - Folar
8 godz. 40 min
Malinowy cobbler
1h 15 min
Słodkie bułeczki (Navettes)
2h
Ślimaczki drożdżowe z pastą sezamową
2h
Włoskie paluszki pełnoziarniste
1h 30min
Polano bożonarodzeniowe
45 min
Argentyńskie ciasteczka alfajores
1h 10 min
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
2h 20 min
Podpłomyki w libańskim stylu
2h 20 min
Ciasteczka ślimaczki
2h