Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi

4.6 22 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 19 godz. 10 min
24 kawałki

Składniki

Zaczyn
  • mąki żytniej typu 720 (patrz wskazówka)
    140 g
  • wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
    120 g
  • żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
    1 - 2 łyżki
Pieczone ziemniaki
  • ziemniaków nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w 2-3 cm kostkę
    200 g
  • rozmarynu, świeżego tylko liście, posiekane
    1 ½ łyżki
    1 łyżka rozmarynu, suszonego
  • oliwy z oliwek
    1 łyżka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • wody
    500 g
Ciasto właściwe
  • wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
    260 g
  • suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
    ½ łyżeczki
    5 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)
  • mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i ściereczki
    420 g
  • soli
    15 g
  • olej ilość do natłuszczenia miski
  • orzechów włoskich, łuskanych, połówek
    60 g
  • kostek lodu (patrz wskazówka)
    10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 110.1 kcal / 460.9 kJ
Białko 3 g
Tłuszcz 2.8 g
Węglowodany 19.3 g
Błonnik 1.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...