Torcik bezowo-orzechowy z kremem bananowym
TM6 TM5

Torcik bezowo-orzechowy z kremem bananowym

3.0 (25 ocen)

Składniki

Orzechowe bezy

  • 150 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
  • 5 białek
  • 230 g cukru
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • masło, do natłuszczenia

Krem cukierkowo-bananowy

  • 75 g cukierków Werther's Original®
  • 120 g banana, bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 300 g śmietany, 36% tłuszczu, mocno schłodzonej
  • 2 opakowania fixu do bitej śmietany

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Przełożenie

  • wiórki czekoladowe, do dekoracji (ok. 50 g) (opcjonalnie)
  • orzechy laskowe, prażone, do dekoracji (ok. 40 g)

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
2069.5 kJ / 494.6 kcal
Białko
6.5 g
Węglowodany
53.2 g
Tłuszcz
30.1 g
Tłuszcz nasycony
12.2 g
Błonnik
3.6 g
Sód
80.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy