Urządzenia i Akcesoria
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
12 porcji
Składniki
-
½ - 1 łyżeczka anyżu, mielonego3 kawałki mastyksu (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka nasion wiśni wonnej (opcjonalnie)
-
110 g cukru
-
100 g mleka
-
2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wariant)
-
3 jajka
-
450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 szczypta soli
-
70 g masła miękkiego
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
-
migdały, w płatkach (opcjonalnie) do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
7 g
Kalorie
1023 kJ /
243 kcal
Tłuszcz
7 g
Błonnik
2 g
Węglowodany
38 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA GRECKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto makowe z jabłkami
3 godz. 5 min
Keks migdałowo - gryczany
1 godz.
Chałka
2 godz. 20 min
Pissaladière - francuska pizza
1 godz. 20 min
Pączki wegańskie z batatem
2 godz. 40 min
Ciasto serowe (Tiropita)
1 godz. 10 min
Chlebek kukurydziany (Sopa Paraguaya)
1 godz.
Aromatyczne bułeczki zakochanych
2 godz. 10 min
Portugalski placek - Folar
8 godz. 40 min
Burgery z łososia
50 min
Fougasse - chleb francuski
2 godz.
Babka makowa
1 godz. 20 min