Urządzenia i Akcesoria
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
12 porcji
Składniki
-
½ - 1 łyżeczka anyżu, mielonego3 kawałki mastyksu (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka nasion wiśni wonnej (opcjonalnie)
-
110 g cukru
-
100 g mleka
-
2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wariant)
-
3 jajka
-
450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 szczypta soli
-
70 g masła miękkiego
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
-
migdały, w płatkach (opcjonalnie) do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
7 g
Kalorie
1023 kJ /
243 kcal
Tłuszcz
7 g
Błonnik
2 g
Węglowodany
38 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA GRECKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Polano bożonarodzeniowe
45min
Chałka
2h 20min
Małże z bazyliowym sosem
35min
Drożdżowy chlebek oliwny (Pompes à l'huile)
3h
Vol-au-vent z mulami i kapustą włoską
1h 45min
Tort kawowy
2h 10min
Portugalski placek - Folar
8h 40min
Włoskie paluszki pełnoziarniste
1h 30min
Kanadyjskie ciasto owocowe
1h 30min
Malinowy cobbler
1h 15min
Fougasse - chleb francuski
2h
Żytnie podpłomyki
2h 10min