Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 g fresh mint leaves
- 5 g fresh coriander leaves
- 500 g lamb meat, lean, diced (2-3 cm)
- 2 Tbsp garam masala
- 150 g onions, quartered
- 2 garlic cloves
- 30 g vegetable oil, plus 2 Tbsp for frying
- 200 g butternut squash, peeled, diced (2-3 cm)
- 150 g red split lentils, rinsed
- 20 g rogan josh curry paste (or other Indian curry paste)
- 15 g tamarind paste
- 25 g caster sugar
- 500 g water, hot
-
1
heaped tsp vegetable stock paste, homemade
lub 1 vegetable stock cube (for 0.5 l), crumbled - ½ tsp fine sea salt, or to taste
- ¼ tsp ground black pepper, or to taste
- 30 g lemon juice
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2930.7 kJ / 700.5 kcal
- Białko
- 32.6 g
- Węglowodany
- 47.3 g
- Tłuszcz
- 43.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.9 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Sód
- 357.6 mg
Alternatywne przepisy
Quick Lamb Dhansak
45min
Lamb Curry with Peppers - Bhoona Gosht
1h 15min
Lamb Dopiaza (Lamb and Onion Curry)
6 Std. 30 Min
Sri Lankan Chicken Curry (Koththu Roti)
1h 5min
Chicken Garam Masala
50min
Lamb Rogan Josh
1h 45 min
Prawn Bhuna
30min
Chicken Jalfrezi
1h
Chicken Saag
50min
Chicken and Mushroom Balti
50min
Keralan Fish Curry
30min
Lamb Keema with Peas
1h