![Chocolate cake with lime cream Chocolate cake with lime cream](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/C2511CB0-DFC4-4716-A902-B2BC06FA8F61/Derivates/DBD5553E-3B3C-4731-8670-F2D511304761.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Cake
- 150 g unsalted butter, plus extra for greasing
- 100 g blanched almonds
- 150 g dark chocolate (gluten free), broken into pieces
- 6 eggs
- 200 g caster sugar
- 1 tbsp cocoa powder
- 1 tsp natural vanilla extract
- ½ tsp salt
Lime cream
- 50 g pure icing sugar
- 120 g mascarpone cheese
- 150 g pouring (whipping) cream
- 2 limes, zested and juiced (approx. 40 g juice), plus extra zest for decorating
- 1 tbsp tequila
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1691.7 kJ / 402.8 kcal
- Białko
- 6.8 g
- Węglowodany
- 23.7 g
- Tłuszcz
- 29.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.5 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 147.3 mg
Alternatywne przepisy
Two-layer chocolate cake
3h 20min
Chocolate quinoa cake with peanut butter frosting
2h 10min
Apple cake
1 Std.
Marble cake
2h
Matcha and raspberry swirled custard tarts
1 Std. 10 Min
Gluten free chocolate halva cake
1 Std.
Chocolate truffle cake
2h 15 min
S'mores cupcakes
2h 40min
Meringues
5 Std.
Strawberry and rose water macarons
2 godz. 50 min
Gluten free chocolate brownie
45 Min
Chocolate fondant cake
40 min