Kolorowy wieniec wielkanocny

Kolorowy wieniec wielkanocny

4.2 98 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
15 porcji

Składniki

Ciasto białe
  • 2 łyżki oleju do natłuszczenia miski
  • 50 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 25 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka słonecznika łuskanego
Ciasto czerwone
  • 2 łyżki oleju do natłuszczenia miski
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 50 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 żółtko
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
Ciasto zielone
  • 2 łyżki oleju do natłuszczenia miski
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 25 g masła
  • 80 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych, dokładnie odciśniętych
  • 50 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 białko roztrzepane, do posmarowania wieńca

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 211 kcal / 884 kJ
Białko 5.7 g
Tłuszcz 8 g
Węglowodany 30.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...