Kolorowy wieniec wielkanocny
TM5 TM6

Kolorowy wieniec wielkanocny

4.2 (93 oceny)

Składniki

Ciasto białe

  • 2 łyżki oleju, do natłuszczenia miski
  • 50 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 25 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka słonecznika łuskanego

Ciasto czerwone

  • 2 łyżki oleju, do natłuszczenia miski
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 50 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 żółtko
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli

Ciasto zielone

  • 2 łyżki oleju, do natłuszczenia miski
  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 25 g masła
  • 80 g liści szpinaku, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, dokładnie odciśniętych
  • 50 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 białko, roztrzepane, do posmarowania wieńca

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
884 kJ / 211 kcal
Białko
5.7 g
Węglowodany
30.5 g
Tłuszcz
8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy