Wersje kompatybilne
Vegan chocolate, raspberry and pistachio layer cake
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Frosting
- 300 g raw cashew nuts
- 415 g water
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 2 tbsp freshly squeezed lemon juice
- 3 tbsp coconut oil
- 5 pitted dates
- 1 tbsp pure maple syrup
Raspberry sauce
- 250 g fresh raspberries
- 3 tbsp caster sugar
Sponge
- 200 g coconut oil, plus extra for greasing
- 200 g almond milk
- 2 tsp apple cider vinegar
- 2 tbsp chia seeds
- 250 g raw sugar
- 2 tsp instant granulated coffee
- 1 tsp natural vanilla extract
- 250 g plain flour
- 30 g cocoa powder (70% cocoa)
- 1 tsp bicarbonate of soda
- 2 tsp baking powder
- 1 pinch salt
Assembly
- 50 g shelled unsalted pistachio nuts
- 125 g fresh raspberries
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2522.8 kJ / 600.7 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 56 g
- Tłuszcz
- 37.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.6 g
- Błonnik
- 6.8 g
- Sód
- 186 mg
Alternatywne przepisy
Sweet and sour tempeh
50min
Vegan Burger
5h
Savoury tofu quiche
1h 30min
Macadamia Ricotta (Matthew Kenney)
8 godz. 30 min
Vegan mozzarella
3h 40min
Spelt and buckwheat tortillas with chilli con carne
1h 50 min
Vegan Cheese Alternative
6 Std. 40 Min
Vegan mayonnaise
15min
Banana coconut ice blocks
7 Std. 15 Min
Curried chickpea and lentil sandwich filling
40min
Stretchy melty cheese
20 min
Vegan walnut and black bean burger
4 Std. 40 Min