Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g shelled pistachios
- 120 g hazelnuts, without skin, roasted
- 5 dried figs, cut into halves
- 50 g butter, cut into pieces
- 50 g pouring (whipping) cream
- 300 g dark chocolate, broken into pieces
- 2 tbsp golden syrup
- 2 tbsp brandy (opcjonalnie)
- 100 g digestive biscuits broken into pieces (approx. 3 cm)
- cocoa powder, for dusting
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 835.6 kJ / 199 kcal
- Białko
- 3.4 g
- Węglowodany
- 13.3 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 46.4 mg
Alternatywne przepisy
Orange and passionfruit Eton mess
2 Std. 50 Min
Sticky toffee puddings
1h
Chocolate love cake with Turkish delight jelly
4 godz. 55 min
Pear and chocolate frangipane
2h
Rhubarb and strawberry fool
2 godz. 15 min
Fruity pear mince tarts
2h 30min
Jamaican style ginger cake
1 Std. 20 Min
Chocolate raspberry puddings
40 min
Apple, pear and bay leaf cake
1 Std. 15 Min
Berry marshmallow slice
2h 30min
Chocolate truffle cake
2 godz. 15 min
Meringues
5h