Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto z orzechami
- 25 g orzechów laskowych, całych
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 180 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
Czekoladowe nadzienie
- 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2565.2 kJ / 612.7 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 61.7 g
- Tłuszcz
- 37 g
- Tłuszcz nasycony
- 21 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 26.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Fondant czekoladowy
50min
Tort bezowy z orzechami i daktylami
4 godz. 15 min
Crème pâtissière
2 godz. 35 min
Ciasto frangipane
1h 45min
Markiza czekoladowa
2 godz. 25 min
Tarta budyniowa
1 godz. 15 min
Włoska tarta z dżemem
2 godz. 35 min
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1h 10min
Czekoladowe kąski z orzechami
1 godz.
Tarta z musem czekoladowym
12h 50min
Tarta jabłkowa
1 godz.
Ciasto czekoladowe
50min