Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 Tbsp cumin seeds
- 1 Tbsp coriander seeds
- 15 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 5 garlic cloves
- 1 - 2 fresh bird's eye chillies, halved, to taste
- 150 g onions, quartered
- 30 g ghee
- 6 cloves
- 1 cinnamon stick, small
- 6 black peppercorns
- 1 tsp ground turmeric
- 1 Tbsp garam masala
- 500 g lamb mince, broken in pieces
- 400 g tinned chopped tomatoes (1 x 400 g tin)
- 200 g water
-
½
meat stock cube (for 0.5 l), lamb or beef, crumbled
lub ½ tsp meat stock paste, homemade - 2 tsp fine sea salt, or to taste
- 150 g frozen green peas
- 1 Tbsp garam masala, or to taste (opcjonalnie)
- 1 tsp fine sea salt, or to taste (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1897 kJ / 454 kcal
- Białko
- 30.7 g
- Węglowodany
- 19.6 g
- Tłuszcz
- 28 g
Alternatywne przepisy
Beef Madras
1 godz. 30 min
Quick Lamb Dhansak
50 min
Chapatis
1 godz. 30 min
Lamb Curry with Peppers - Bhoona Gosht
1h 15min
Chicken Akhni
1 godz. 30 min
Lamb Rogan Josh
1 godz. 45 min
Lamb Korma
4h
Chicken Jalfrezi
1h
Chicken Saag
50 min
Kofta Curry
1 godz. 10 min
Prawn Bhuna
30 min
Keralan Fish Curry
30 min