![Oatcakes with Moroccan hommus Oatcakes with Moroccan hommus](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/1B3E42A2-EB09-46A0-A50B-9BA33C63B66B/Derivates/C310B219-CB7C-4797-BA67-64C996565B98.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Oatcakes
- 30 g unsalted butter, cut into pieces (4-5 cm)
- 70 g water
- ½ tsp sea salt
- 1 tbsp raw sugar
- 180 g rolled oats
- ¼ tsp bicarbonate of soda
Harissa
- 150 g fresh red chillies, cut into pieces
- 600 g boiling water
- 2 ½ tsp cumin seeds
- 2 tsp coriander seeds
- 5 garlic cloves
- 40 g extra virgin olive oil
- 1 tsp salt
Moroccan hommus
- 2 garlic cloves
- 2 tbsp extra virgin olive oil
- 400 g canned chickpeas, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- 2 tbsp water
- 2 tbsp lime juice (approx. 1 lime)
- 1 tbsp tahini (see Tips)
- ½ tsp sea salt
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 5021.3 kJ / 1195.5 kcal
- Białko
- 27.9 g
- Węglowodany
- 92.2 g
- Tłuszcz
- 72.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Błonnik
- 32.3 g
- Sód
- 937.7 mg
Alternatywne przepisy
Walnut and blue cheese shortbread
1h 20min
Curried carrot and ginger soup
40 min
Falafel crackers
40 min
Gwinganna mushroom pâté
20 Min
Pearl barley bread rolls
1h 15 min
Beetroot ketchup
1h 15 min
Falafel with beetroot hommus
20 Min
Spicy cauliflower soup
20 Min
Sundried tomato hommus with crackers
1h 15 min
Chunky basil pesto dip
10 min
Hommus
15min
Traditional hommus
25h 5min