Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie
- 500 g malin, świeżych
- 150 g cukru
- 20 g mąki kukurydzianej
- ¼ łyżeczki soli gruboziarnistej
Ciasto
- 220 - 240 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, plus dodatkowa ilość do posmarowania wierzchu ciasta
- cukier puder, do oprószenia powierzchni ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1156.4 kJ / 276.4 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 37.5 g
- Tłuszcz
- 13.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.2 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 126.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 godz. 10 min
Skubaniec z owocami
3h 40min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2h 10min
Tarta budyniowa
1h 15min
Serniczki z wiśniami
45 Min
Tarta z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami
2h 50 min
Ciasto z truskawkami
8hod. 30min
Ciasto gruszkowe z cantuccini
2sa 20 dk
Wytrawny sernik na zimno
50min
Ciasto jogurtowe z suszonymi śliwkami (bez cukru)
2h
Trifle z truskawkami
1h 20min
Kanadyjskie ciasto owocowe
1h 30min