Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 500 g wody
- ½ łyżeczki soli
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 648 kJ / 155 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Błonnik
- 1.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Podhalańskie moskole
1 Std.
Fougasse - chleb francuski
2 godz.
Kołaczyki z bryndzą
1 Std. 40 Min
Żytnie podpłomyki
2 godz. 10 min
Ziemniaki księżnej (pommes duchesse)
1 Std.
Nugat
3 godz. 15 min
Chlebki z serem feta i koperkiem
1h 30min
Minichlebki z kminkiem
1h 30min
Chlebki guttiau
2h 30min
Kniszki ziemniaczane
2 godz.
Oładki ziemniaczane z grzybami
1h 10min
Bułeczki z sera gruyère
45 Min