Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 500 g wody
- ½ łyżeczki soli
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 648 kJ / 155 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 28 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Błonnik
- 1.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kniszki ziemniaczane
2h
Chlebki z serem feta i koperkiem
1h 30min
Ziemniaki księżnej (pommes duchesse)
1h
Portugalski placek - Folar
8h 40min
Pissaladière - francuska pizza
1h 20min
Fougasse - chleb francuski
2h
Żytnie podpłomyki
2h 10min
Placek nadziewany mozzarellą
1h 5min
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
2u. 20min
Podpłomyki w libańskim stylu
2u. 20min
Litewskie bliny pszenno-owsiane
1 Std. 10 Min
Podpłomyki z masłem ziołowym
40min