Poznaj nasze wskazówki i sugestie na temat lodów – od najbardziej kremowych i dekadenckich po lżejsze, owocowe i bez nabiału. Witaj w Cookidoo® – najlepszej lodziarni tego lata!
Dodatki i smaki
Aby uzyskać najlepsze efekty, należy dodawać składniki takie jak ekstrakt waniliowy i czekolada bezpośrednio do bazy lodów, a dodatki – ciasteczka czy orzechy – tuż przed mrożeniem.
Sposób na kremowe lody
• Im więcej tłuszczu (np. śmietany), tym bardziej miękkie i kremowe będą lody.
• Płynne substancje słodzące, takie jak miód, syrop kukurydziany czy glukoza, nadają lodom kremową i stabilną konsystencję.
• Odrobina alkoholu, np. likieru owocowego czy wódki, także nadaje lodom bardziej aksamitną konsystencję i ostrzejszy smak.
• W celu uzyskania bardziej miękkiej konsystencji zamrażaj lody w płytkim pojemniku przykrytym folią spożywczą.