Urządzenia i Akcesoria
Kalafior tikka masala
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji
Składniki
-
190 g cebuli przekrojonej na pół
-
75 g masła, pokrojonego na kawałki75 g masła klarowanego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
1000 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
2 ½ łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
-
1 ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 ¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
-
1 ½ łyżki cukru1 ¼ łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
¼ łyżeczki soli
-
2 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
680 - 730 g różyczek kalafiora
-
440 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
-
130 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
75 - 110 g jogurtu naturalnego plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
355.7 mg
Białko
11.9 g
Kalorie
1738.6 kJ /
415.5 kcal
Tłuszcz
23.7 g
Błonnik
11.6 g
Tłuszcz nasycony
13.3 g
Węglowodany
45.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 min
Wegańskie fajitas z tofu i warzywami
25 min
Pieczone wegetariańskie enchilady
50 min
Makaron shirataki (konjac) z sosem orzechowo-szparagowym
45 min
Ryż z kimchi i jajkiem w stylu koreańskim
50 min
Papryki faszerowane szpinakiem z sosem miętowym
55 min
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
55 min
Wegańskie chili z batatami i fasolą
30 min
Gulasz z soczewicy i warzyw korzeniowych
30 min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min