Kalafior tikka masala

4.7 20 rating
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
6 porcji

Składniki

  • 190 g cebuli przekrojonej na pół
  • 75 g masła klarowanego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
    75 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1000 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 2 ½ łyżeczki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
  • 1 ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 ¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 ¼ łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
    1 ½ łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 680 - 730 g różyczek kalafiora
  • 440 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
  • 130 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 75 - 110 g jogurtu naturalnego plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 355.7 mg
Białko 11.9 g
Kalorie 1738.6 kJ / 415.5 kcal
Tłuszcz 23.7 g
Błonnik 11.6 g
Tłuszcz nasycony 13.3 g
Węglowodany 45.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...