Gulasz wołowy na piwie z knedlami serowymi

3.8 5 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
4 porcje

Składniki

Knedle serowe
  • 70 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
    70 g sera żółtego, np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 190 g mąki pszennej
  • 60 g mleka
  • 25 g masła miękkiego
  • 1 ½ jajka roztrzepanego (patrz wskazówka)
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
    ¾ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Gulasz
  • 530 g wołowiny gulaszowej pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 35 g mąki pszennej
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 10 g oleju
  • 500 g piwa (jasnego lub typu ale)
  • 500 g wody
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 - 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
    1 ¼ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ¾ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    ¾ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszoną
  • 100 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki lub na 2-3 cm kawałki
  • 60 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
  • natka pietruszki, świeża (opcjonalnie) tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1076.9 mg
Białko 33.4 g
Kalorie 2663.7 kJ / 636.6 kcal
Tłuszcz 28.8 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 9.1 g
Węglowodany 55.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...