Kofty z indyka z sosem tahini

Kofty z indyka z sosem tahini

4.6 9 rating
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
2 porcje

Składniki

Sos tahini
  • ⅓ cytryna ekologiczna
  • 20 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • ¼ - ⅓ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 łyżki wody
Kofty z indyka
  • 300 - 330 g mięsa z indyka, mielonego
  • 20 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
  • ⅔ ząbka czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g liści mięty, świeżych
  • 20 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • ⅔ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ⅔ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 20 g orzechów pekan
    20 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 393.8 mg
Białko 36.2 g
Kalorie 2237.7 kJ / 534.8 kcal
Tłuszcz 41.7 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 12.5 g
Węglowodany 7.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...