Urządzenia i Akcesoria
Kofty z indyka z sosem tahini
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 30 min
2 porcje
Składniki
Sos tahini
-
⅓ cytryna ekologiczna
-
20 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
¼ - ⅓ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2 łyżki wody
Kofty z indyka
-
300 - 330 g mięsa z indyka, mielonego
-
20 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
-
⅔ ząbka czosnku
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
5 g liści mięty, świeżych
-
20 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
⅔ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
⅔ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
½ łyżeczki kolendry, mielonej
-
¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki soli
-
20 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek20 g orzechów pekan
-
10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
393.8 mg
Białko
36.2 g
Kalorie
2237.7 kJ /
534.8 kcal
Tłuszcz
41.7 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
12.5 g
Węglowodany
7.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Szybkie obiady VI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kąski marchewkowo-ziemniaczane (TM6, TM7)
30 min
Wrapy z sałaty z kokosowym kurczakiem curry
40 min
Mini placki ziemniaczane z serkiem i łososiem (TM7, TM6)
1 godz. 10 min
Sałatka ze spiralizowanych buraków i rzodkiewki z cytrusami (TM6, TM7)
20 min
Herbaciane żeberka z warzywami, ryżem i sosem
7 godz. 40 min
Limonkowy kurczak z kalafiorowym ryżem
1 godz. 10 min
Ryba z sosem tahini i kalafiorową sałatką tabbouleh
35 min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 godz.
Proteinowe kulki chałwowe i orzechowe
55 min
Steki marynowane w kawie i sałatka z dressingiem owocowym
4 godz. 30 min
Maślany kurczak z curry (Butter chicken)
1 godz.
Maślany kurczak (Butter chicken) z dynią
1 godz. 10 min