Urządzenia i Akcesoria
Wegański sos boloński z zamiennikiem parmezanu
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
2 porcje
Składniki
Wegański zamiennik parmezanu
-
45 g orzechów nerkowca
-
10 g płatków drożdżowych (patrz wskazówka)
-
1 szczypta czosnku, mielonego
-
¼ łyżeczki soli
Wegański sos boloński
-
130 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej (z 1 puszki)
-
80 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
1 ząbek czosnku
-
10 g oliwy z oliwek
-
½ cebuli pokrojonej na ósemki
-
50 g białego wina, wytrawnego
-
200 g krojonych pomidorów, z puszki
-
25 g koncentratu pomidorowego
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego
-
½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
-
¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
-
¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
-
¾ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1439.7 mg
Białko
11.6 g
Kalorie
1352.6 kJ /
323.3 kcal
Tłuszcz
15.3 g
Błonnik
8.6 g
Tłuszcz nasycony
2.6 g
Węglowodany
34 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Makaron z ciecierzycy z warzywami w sosie tahini
30 min
Wegańskie spaghetti bolognese z tofu
40 min
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
1 godz.
Żurek wegański
35 min
Wegańskie fajitas z tofu i warzywami
25 min
Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
30 min
Kanapki z pastą z tofu
5 min
Gulasz z soczewicy i warzyw korzeniowych
30 min
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25 min
Kasza gryczana z sosem pieczarkowo-pomidorowym
40 min
Wegańskie chili z batatami i fasolą
30 min
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 min