Wegański sos boloński z zamiennikiem parmezanu

5.0 2 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
2 porcje

Składniki

Wegański zamiennik parmezanu
  • 45 g orzechów nerkowca
  • 10 g płatków drożdżowych (patrz wskazówka)
  • 1 szczypta czosnku, mielonego
  • ¼ łyżeczki soli
Wegański sos boloński
  • 130 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej (z 1 puszki)
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ½ cebuli pokrojonej na ósemki
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1439.7 mg
Białko 11.6 g
Kalorie 1352.6 kJ / 323.3 kcal
Tłuszcz 15.3 g
Błonnik 8.6 g
Tłuszcz nasycony 2.6 g
Węglowodany 34 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...