Comber jagnięcy z ratatouille, fasolką szparagową i gratin z ziemniaków

Brak ocen
Przygotowanie 1 godz. 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

  • 1 łyżeczka masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 550 g combra jagnięcego, z kościa w całości
  • 130 g bakłażana
  • 130 g cukinii
  • 100 g żółtej papryki bez gniazd nasiennych
  • 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych
  • 70 g cebuli
  • 45 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 2 ⅔ - 4 ząbki czosnku
  • 6 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
    ⅔ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 2 szczypty
  • 550 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
  • 170 g mleka
  • 65 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ łyżeczki soli plus 4 szczypty i dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 gałązki oregano, świeżego tylko liście
    ¼ łyżeczki oregano, suszonego
  • 1 ½ - 2 ½ gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 45 g białego wina, wytrawnego
  • 110 g wody
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • ⅔ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ⅔ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 330 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka
    330 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, uprzednio rozmrożonej, bez łyka
  • 1 ½ gałązki cząbru, świeżego tylko liście
    2 szczypty cząbru, suszonego
  • 130 g pomidora pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 2 gałązki bazylii, świeżej tylko liście, posiekane

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1297.2 mg
Białko 31.6 g
Kalorie 4100.5 kJ / 980.1 kcal
Tłuszcz 70.6 g
Błonnik 10.7 g
Tłuszcz nasycony 28.4 g
Węglowodany 54.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...